miercuri, 16 februarie 2011

Elkelt a román és a szerb nemzetiségi iskola (www.beol.hu)

Szeptembertől a szerb és a román országos önkormányzat működteti a battonyai nemzetiségi iskolákat — jelentette be szerdán a városban tett látogatása utáni sajtótájékoztatón Latorcai Csaba helyettes államtitkár. 


A nemzetiségiek körében híre ment, hogy a polgármester gyerek-létszámstopot akar bevezetni a szerb és román iskolában, amit dr. Karsai József cáfolt.
Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a battonyai nemzetiségektől érkezett megkeresés miatt tett tegnap látogatást a határ menti városban. A sajtótájékoztatóra szóló meghívó szerint arra kereste a választ, „milyen megokolásból került sor az érintett nemzetiségi iskolákat érintő hátrányos döntésekre, egyéni érdekek veszélyeztetik-e a nemzetiségek békés együttélését Battonyán?” 
A szerb iskolában két anyukával beszélgettünk, akik a városban szárnyra kapott híreket sorolták.
— A polgármester meg akarja szabni, hány gyerek járhat egy osztályba. Úgy hallottuk, nyolcra akarja limitálni a csoportokat — mondta az egyik szülő. A másik anyuka egy honlapot működtet. Kiemelte, a fórumon a hozzászólók is így értesültek. Meglátása szerint mindenkit megdöbbentett ez az információ.
— Ha kell demonstrálunk, de nem hagyjuk, hogy megszabják, hány gyerek járhat az iskolába — erősítette meg. A szerb iskolának 69 iskolása, 28 óvodása van. A nyolc osztály 6 csoportban tanul. Az osztálylétszámok 5 és 14 közöttiek.
A román általános iskolába 68 iskolás jár és 32 óvodás. A nyolc osztály ugyancsak 6 csoportban tanul, a szerbekhez hasonló létszámokkal. A közösségek vezetői arról számoltak be, az utóbbi időkben nőtt a nemzetiségiek száma a városban.
Latorcai Csaba a sajtótájékoztatón elmondta, néhány hete érkeztek az államtitkársághoz az első jelzések a battonyai nemzetiségi közösségek tagjaitól, szülőktől, pedagógusoktól arról, hogy veszélyben érzik az iskolákat.
— A látogatásom több egyeztetés előzte meg. A mai napon találkoztam dr. Karsai Józseffel, a város polgármesterével, aki tájékoztatott a város súlyos anyagi gondjairól. Fontosnak tartjuk, hogy a jövőben is hasonló színvonalon működjenek Battonyán a nemzetiségi iskolák. Elsőként a szerb országos önkormányzat jelezte, hogy kész átvenni az iskolát, majd a román országos önkormányzat is.
A polgármester arról biztosított, nem gördít a város akadályt az átvétel elé. Azon dolgozunk, hogy szeptember 1-jétől az országos önkormányzatok fenntartása alatt kezdődjön az új tanév.
Latorcai Csaba arról is beszélt, a következő hetekben felpörgetik az ügymeneteket, ugyanis az átadás-átvételről március 1-jéig kell határozatot hozniuk a grémiumoknak. Bízik abban, hogy ezzel a döntéssel stabilizálják a két intézmény működési feltételeit.
Szutor Lászlóné, a szerb iskola igazgatója, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke örömét fejezte ki, hogy átkerülnek az országos önkormányzathoz. Kreszta Traján országos román elnök pedig úgy fogalmazott, az egyik szeme sír, a másik nevet. Sajnálja, hogy a város lemond a két intézményről, de a román önkormányzat is kész a nemzetiségi óvoda, iskola átvételére.

Karsai József álláspontját a Békés Megyei Hírlap csütörtöki (február 17.) számában olvashatja.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu