marți, 31 mai 2011

Scrisoare de mulţumire pentru spectacolul Adrianei Trandafir, la Jula şi Seghedin

Domnului Alexandru Arşinel
director
Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”
Bucureşti
Calea Victoriei nr. 33, sector 1

Tel./fax: +40/21.312.1029, +40/21.314.1979
secretariat@teatrultanase.ro


Stimate Domnule Director,

În zilele de 10–12 mai 2011, comunitatea românească din Ungaria a avut ocazia de a urmări, în două din centrele sale importante, Szeged (Seghedin) şi Gyula (Jula), piesa „Pasărea măiastră – Maria Tănase”, în interpretarea doamnei Adriana Trandafir. Spectacolul a fost adus printre noi la iniţiativa Institutului Cultural Român de la Budapesta, condus de doamna Brînduşa Armanca. Deşi acest spectacol este jucat de mai multe decenii, a fost pentru prima oară când spectacolul a avut loc într-o comunitate istorică, pentru acei români care, dintotdeauna, au fost uitaţi de istorie în afara hotarelor României. Aceste comunităţi, din Ungaria, Serbia, Bulgaria, Ucraina sunt, în bună parte, deja asimilate lingvistic şi cultural. De aceea am aşteptat cu emoţie acest spectacol şi nu am fost dezamăgiţi. O asemenea sărbătoare se întâmplă rar la noi! Astfel de evenimente culturale ne dau tăria de a face şi pe mai departe eforturi pentru a ne păstra limba, identitatea, filonul cultural.
Vă felicităm, domnule director, pentru modul în care actorii teatrului pe care îl conduceţi, şi, în special, doamna Adriana Trandafir, înţeleg să-şi facă datoria ca artişti români! Atât tema piesei lui George Sbârcea, punerea în scenă, cât, mai ales, trăirea interpretării protagonistei, au readus în sufletele românilor din Ungaria sentimentul apartenenţei la un popor cu valori culturale reale, proprii. Iar lacrimile de emoţie s-au transformat în recunoştinţă pentru acest adevărat festin estetic şi ne-au întărit credinţa că merită să rezistăm.
Avem convingerea că acest spectacol merită să fie vizionat în toate comunităţile istorice româneşti din jurul ţării, oricât de slabe identitar ar fi ele astăzi, deoarece calitatea, sinceritatea şi profesionalismul sunt elemente de bază ale regăsirii rădăcinilor noastre. Sperăm că şi cu alte ocazii vom avea privilegiul să asistăm la astfel de spectacole.

Cu mii de  mulţumiri, vă dorim mult succes în activitatea dumneavoastră şi a teatrului pe care îl conduceţi,

Scrisoarea a fost semnată de numeroşi români din Seghedin, Jula, Micherechi, Chitighaz, Otlaca-Pustă şi Bichişciaba
Jula, 13 mai 2011









Un comentariu: