vineri, 6 mai 2011

Românii, numai buni de blocat?

Mai multe experienţe nefericite ale unor şoferi din România confirmă atitudinea discriminatorie a serviciului de parcări din Budapesta. Cel mai trist pentru cetăţenii români aflaţi în vizită sau cu afaceri în ţara vecină este un zvon devenit realitate: autovehiculele cu numere de înmatriculare româneşti au devenit ţinta preferată a poliţiei rutiere maghiare şi a serviciilor de blocare a roţilor care, mai nou, „atacă” tot ce are roţi şi poartă însemnul RO în parcările special amenajate.
O parcare legală în Budapesta a devenit o aventură periculoasă. O dovedeşte şi păţania inginerului Aurel Galchiş, pastorul Bisericii Baptiste „Betel” din Salonta care a simţit pe propriul buzunar răutatea nejustificată a lucrătorilor serviciului specializat de blocare a roţilor din capitala Ungariei. „Marţi, 3 mai, m-am deplasat în Budapesta cu familia pentru a consulta un specialist oftalmolog de la o clinică renumită de pe strada Maria, nr. 38, povesteşte pastorul Aurel Galchiş. Am parcat regulamentar şi, în repetate rânduri, fiindcă vizita la medic s-a prelungit, am plătit parcarea la automatul care eliberează tichete pentru parcare pe strada respectivă. Primul tichet de parcare l-am plătit la ora 12:27 şi a fost valabil până la ora 12:43. Am revenit la clinică la ora 13:00 şi am plătit parcarea până la ora 15:00 cu două tichete de câte o oră fiecare, primul de la ora 13:04 până la ora 14:04, iar cel de-al doilea de la ora 13:59 până la ora 14:59. Nu mică mi-a fost mirarea când, în jurul orei 14: 30, deci la jumătatea timpului plătit  pentru ultimul bilet de parcare, revenind la maşină, mi-am găsit roata blocată. A urmat un calvar. Bineînţeles, învingători au ieşit lucrătorii serviciului care blochează roţile în parcare (Józsefvárosi Közterületi-és Parkolási Rendészet – Budapesta). Motivând că nu au văzut prea bine tichetul cu parcarea achitată până la ora 14:59, aceştia mi-au deblocat roata maşinii abia după ce am le-am îndeplinit procedura şi am plătit frumoasa sumă de 11.500 forinţi, aproximativ 60 euro. Procesul verbal întocmit de oamenii Primăriei Budapesta are menţionată ora 14:34. Războiul cu morile de vânt nu a fost gratuit, în tot acest timp al deblocării roţii arestată abuziv fiind nevoit să mai plătesc un tichet de parcare pentru o oră. Mi-au spus că asta e legea în Budapesta şi m-au asigurat că, printr-o contestaţie adresată firmei lor sau printr-un proces în instanţa maghiară, am şanse să-mi recuperez banii. Am plătit suma impusă care reprezintă un sfert din salariul unui român. Vă imaginaţi că abia am aşteptat să scap de ei şi să mă întorc acasă, la Oradea. Cine să mai conteste, cine să-i mai dea în judecată, cine să-şi mai piardă timp şi alţi bani cu obrăznicia, discriminarea şi abuzul lor? Am aflat de la un conaţional aflat în zonă că singura mea vină a fost numărul de înmatriculare al maşinii din România. Şi faptul că eram român”.
Aceste incidente au devenit un fenomen în Budapesta. Mai mulţi şoferi, români sau maghiari, aflaţi la volanul autoturismelor înmatriculate în România au trecut prin acest coşmar al blocării roţilor în zone de parcare legală, în ciuda achitării corespunzătoare a taxei şi a dovezii afişată în loc vizibil, pe bordul maşinii. „Sunt nişte tâlhari obraznici care profită de necazul omului. Dacă ai maşina cu numere de România, nu mai contează că eşti maghiar sau român, că vorbeşti ungureşte şi frumos, că ai plătit parcarea şi ai pus la vedere tichetul, ne-a declarat orădeanul Kisgyorgy Sandor. Îţi blochează maşina fiindcă ştiu mecanismul psihologic: vei plăti deoarece nu ai timp de procese şi contestaţii iar blocarea roţii te umileşte şi te sperie. Abia aştepţi să-ţi vezi maşina eliberată şi să te întorci în România. Cearta şi discuţiile contradictorii se termină la poliţie şi nimeni nu are nevoie de încă o amendă. Au zone-ţintă, cum ar fi parcările din apropierea universităţilor, spitalelor, aeroportului, gării şi din alte locuri frecventate în special de turiştii din România. Chiar dacă eşti perfect în legalitate, tot nu scapi. Şi poliţia este în cârdăşie cu aceste firme. Ai maşină cu numere de România, eşti o victimă sigură”.
Pastorul ing. Aurel Galchiş a înaintat contestaţia în termen serviciului specializat de blocări autoturisme parcate (Józsefvárosi Közterületi-és Parkolási Rendészet – Budapesta), dar speranţele de recuperate a banilor sunt minime.
Sorin PETRACHE (Oradea)

3 comentarii:

  1. hehehe, lucrez in budapesta de ceva vreme si bineinteles ca mi-am pastrat masina cu numere de ro. asa ca abia ii astept pe mameluci la o faza din asta... am timp si pe deasupra platesc si taxe la stat... ul ungar :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Cam asa se manifesta dragostea frateasca a unora de pe acolo. Am parte frecvent de sicane din partea politiei de frontiera, dar m-am obisnuit sa-i tratez ca atare. Orice gunoi(cu uniforma sau fara) are locul lui. http://doarluka.wordpress.com/2009/02/09/politia-maghiara-de-frontiera-hatarorseg-priculici-in-noapte/

    RăspundețiȘtergere
  3. Luka
    Dragoste frateasca pe naiba! Aceasta natie de fascisti, se cred in continuare buricul pamantului!

    RăspundețiȘtergere