vineri, 11 februarie 2011

A MROÖ-nek továbbra sincs semmi programja

Immáron 12 éve, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának megalakulása négyévente ugyanazon forgatókönyv szerint zajlik: megválasztják ugyanazt az elnököt, akinek nincs semmilyen programja, és működésbe lendül a szavazógépezet, amely mindent megszavaz, a vezetés kénye-kedve szerint. A közgyűlés tagjainak többsége most is megszavazta, hogy a következő négy évben is a MROÖ elnöke Kreszta Traján, alelnöke pedig Gulyás György legyen.

Az ülés, ahogyan az a MROÖ-nél lenni szokott, javarészt magyar nyelven zajlott. Csak néhány rövid közbeszólás hangzott el román nyelven. Az elnök megválasztásáig, az ülést dr. Szelezsán János korelnök vezette. A közgyűlésnek mind a 25 tagja román nyelven tette le az esküt, majd egyesek magyar nyelven is megtették ezt. 

Eskütétel
 
Program nélküli elnök
A közgyűlés legfőbb feladata az elnök és az alelnök megválasztása volt. Gulyás György, a Magyarországi Románok Országos Érdekvédelmi Egyesülete elnökeként (MROÉE) felterjesztette az elnöki poszt betöltésére Kreszta Trajánt. Azután, dr. Csotye János, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségének elnöke (MRKSZ) javasolta az elnöki posztra Simon-Jova Évát, kérve ugyanakkor, hogy a két jelölt mutatkozzon be a közgyűlés előtt és mondja el vezetési terveit. Miután a MROÉE soraiban zúgolódás tört ki, visszautasítva ezt a kérést, a korelnök szavazásra bocsátotta a kérelmet. A MRKSZ delegáltjai, mind a 10-en, a program bemutatása mellett, a többi 15, a MROÉE és a Budapesti Románok Egyesülete (BRE) delegáltjai, pedig ellene. Vagyis ugyanúgy szavaztak, mint 12 évvel ezelőtt, amikor először lett megválasztva Kreszta elnöknek, azaz, hogy nem akarnak semmit tudni arról, hogyan akarja vezetni, és mit akar tenni a magyarországi román közösség érdekében. Azért, hogy ez a jegyzőkönyvben is kiemelt hangsúlyt kapjon, Grósz György elmondta, hogy Kreszta valószínűleg azért nem akar szólni, „mert halvány fogalma sincs arról, mit fog csinálni a következő négy évben”. Vagy „ugyanazt a semmit fogja művelni, mint az elmúlt négy évben tette.” Miután mindkét jelölt vállalta a jelöltséget, az elnök megválasztása következett. Kreszta zárt ülést és nyílt szavazást kért, Jova Éva pedig épp ellenkezőleg: nyílt ülést és titkos szavazást. 15 képviselő szavazta meg Kreszta kérését. Ugyanaz a 15, a MROÉE és a BRE tagjai megszavazták Kresztát elnöknek, az MRKSZ képviselői viszont ellene szavaztak.

15-en mindennel egyetértettek


Money, money, money…
Megválasztását követően, az új elnök átvette az ülés vezetését. A MROÉE+BRE szavazó gépezete egyhangúlag megszavazta az alapszabály módosítását, amely a MROÉE két vezetőjének fizetését is tartalmazza. Így aztán, a hatályban lévő törvények szerint, úgy az elnök, mint az alelnök is a lehető legmagasabb fizetést kapja. Dr. Ruzsa György kritikával illette a MROÖ Hivatalát, amely kénye-kedve szerint vezet be módosításokat az alapszabályba, anélkül, hogy tárgyalna erről az önkormányzat megválasztott képviselőivel. Azután, Kreszta javaslatot tett az alelnöki posztra. Gulyás Györgyöt javasolta. Gulyás, ugyanúgy, mint korábban Kreszta is, zárt ülést és nyílt szavazást kért. Abban a pillanatban, a jelenlévő vendégekkel és a sajtó képviselőivel együtt, a MRKSZ 10 képviselője is elhagyta a termet, tiltakozását fejezve ki ezzel is a felelőtlen választásokkal szemben. Gulyás 14 igen és egy tartózkodó szavazattal lett megválasztva.



A mi nyelvünk, jaj neki!
Az alakuló ülésen kötelező volt két bizottság létrehozása: a pénzügyi-ellenőrző és az ügyrendi bizottság. A pénzügyi bizottság összetétele a következő: Florin Olteanu, elnök, Buk György és Bartha Lászlóné, tagok. Ügyrendi bizottság: dr. Szelezsán János, elnök, Táth János és Mazsu Jenőné, tagok. Azután a bizottságok két külső tagjai, Bartháné és Mazsuné tették le az esküt. Először valamilyen titokzatos, ismeretlen nyelven, mert semmit nem lehetett érteni szavaikból, azután magyarul is.
Kreszta elnök tájékoztatta a képviselőket, hogy mindnyájan kötelesek beadni vagyonnyilatkozatukat 30 napon belül és csak azután vállnak teljes jogú képviselőkké.
Az egyebeknél, formalitásként, a közgyűlés megszavazta (24 szavazattal) a MROÖ és a Román Kulturális Szövetség közötti megállapodást, miszerint a MROÖ átadja a „Foaia românească” hetilap szerkesztőségének szánt működési támogatást. 2011-től a kisebbségi lapok támogatása közvetlenül az állami központi költségvetésből, az országos önkormányzatokon keresztül kerül kifizetésre.
A. Butar

6 comentarii:

  1. Nagyon rossz ma annak aki ezt olvassa és egy kicsit is büszke arra ,hogy román nemzetiségi magyar állampolgár.Eredetileg azt akartam írni ,hogy szégyellem magam ezek miatt,majd revidiáltam és azt gondolom szégyelljék ők magukat mert ilyen helyzetbe sodorták a hazai románságot!

    RăspundețiȘtergere
  2. SA SUGA PULA TOTI TIGANII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. KRESTA S-O SUGA PRIMUL, DUPA ACEEA GULYAS, ROKSZIN, OLTEANU SI CEILALTI NEEVOLUATI CARE SIMULEAZA PROSTIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ott voltam! Olyan érzésem volt, mintha egy 1970-80-as években lennénk egy párttaggyűlésen, ahol már előre minden eldöntetett. Nagyon megalázó volt minden, az az idős nyolcvan-egynéhány éves korelnök úr, szegény már azt sem tudta mi történik körülötte. Amikor az ellenzék részéről az egyik úr felvetette, hogy a két elnökjelölt - szavazás előtt - ismertesse a programját, de sajnos ezt a javaslatot az egyik úriember leszavaztatta a barátaival. Ugyan ez a "zember" arra biztatta a párt-fegyelmet megtanult és összefonódott társaságot, hogy szavazzák meg a zárt ülést és a nyílt szavazást!! S lám MEGSZAVAZTÁK!! Felmerült bennem az alábbi 2 kérdés: vajon miért féltek az urak, hölgyek a nyílt ülésen történő titkos szavazástól? Vajon miért vették úgy szárnyaik alá a Budapesti "etno - bizniszeseket" Hiszen ülés-rendet készítettek számukra is, a győztesek asztalánál!!! VAGY talán látni akarták, hogy a kezüket mikor és mire emelik fel. Vagy, hogy el tudják-e mondani románul az eskü szövegét, "Isten engem úgy segéljen" befejezéssel. Hát valóban segítse Önöket ÚGY a jóisten!!! De az is lehet, hogy csak azt a szép summát féltették, amit újra-választásukkor megszavaztattak maguknak?
    - Gondolva nyugdíjas éveikre!
    A másik megállapításom pedig az volt, mintha a kormányok a rossz szabályozókkal, az oszd meg és uralkodj elvet alkalmazva, akarják asszimiláltatni a románságot, egymást megutáltatva, teret engedni arra, hogy más nemzetiségűek beépüljenek sorainkba. Arról nem is szólok, hogy talán megérett a helyzet e testületben is a fiatalításra, a kultúra és a demokrácia beengedésére. Uraim! Önök a viselkedésükkel megalázták a hazai románság egy részét, nem akarnak visszavonulni?

    RăspundețiȘtergere
  5. Kérdem Önöktől:
    De hogy mondja meg bárki valakinek, hogy az nem román, ha az annak vallja magát?

    Másrészt a szöveget olvasva, a napnál is világosabb, hogy az echte magyarországi románság körében is a pénz is elsőrendű fontosságú, ugyanúgy az etnobiznisz és a megélhetisi kisebbségi (vezető) szindrómája. Maguk közül elég sokan, ebből a pénzből élnek. (Mentségükre szolgáljon, mások is.)

    Vallják be, a magyar állam sok százmillió forintot ad arra a "román nemzeti célokra", aminek az elköltéséről maguknak kell(ene) dönteni, egyetértésben, csendben. De nem ezt teszik, cirkuszolnak a pénzen, mint a határon túli fajtársaik. S közben az államot hibáztatják, hogy nem mászik bele a pénzért folyó belső küzdelmeikbe.

    Szégyelljék magukat, meg kellene tapasztalniuk például a székelyek romániai jogállását és a testvéreik velük való bánásmódját, asszem maguk egyből lecsillapodnának és civilizálódnának, az biztos...

    RăspundețiȘtergere
  6. MA" fratilor" santeti de rasul curcilor........... nu degeaba spunea Apponyi ca nu viin stare s ava conduceti destinele.........

    RăspundețiȘtergere