sâmbătă, 23 august 2014

Înregistrează-te de ROMÂN şi votează la alegerile din 12 octombrie 2014 pentru viitoarele autoguvernări româneşti!




Înregistrarea on-line se poate face aici.


Întrebări şi tot atâtea răspunsuri despre alegerile de autoguvernări minoritare din Ungaria


Biroul Electoral Naţional al Ungaria a întocmit şi a publicat în pagina sa oficială www.valasztas.hu, la butonul referitor la alegerile minoritare, un set de întrebări frecvente şi răspunsuri despre regulile alegerilor de autoguvernări minoritare din toamna acestui an. Redăm mai jos câteva dintre aceste informaţii în traducere românească. (Toate întrebările şi răspunsurile în ungureşte le găsiţi aici: www.valasztas.hu/hu/nemz2014/917/917_0.html).

Care sunt cele 13 naţionalităţi?
În Ungaria sunt recunoscute, prin lege, 13 naţionalităţi: bulgarii, grecii, croaţii, polonezii, nemţii, armenii, romii, românii, rusinii, sârbii, slovacii, slovenii şi ucrainienii.

Care sunt condiţiile pe baza cărora pot vota lista naţionalităţii?
Alegătorii se pot înscrie în registrele centrale ale naţionalităţilor până pe 26 septembrie. Cel care nu se înregistrează, nici nu poate vota, dar nici nu poate candida la alegerile minoritare.

Cum mă pot înregistra?
Înregistrarea se poate face personal sau prin poştă la birourile electorale locale de la primăriile din localitatea de reşedinţă sau online, la www.valasztas.hu.

Cetăţenii UE, imigranţii, rezidenţii sau refugiaţii care au adresă permanentă în Ungaria pot lua parte la alegerile minoritare?
Da, în caz că s-au înscris pe listele naţionalităţilor. Imigranţii şi rezidenţii nu pot fi, însă, candidaţi la alegerile minoritare. 

Un candidat poate porni la alegeri doar în localitatea în care îşi are reşedinţa?
Nu există astfel de obligaţie.

Cine poate fi candidat?
Candidatul la alegerile minoritare trebuie să fie înscris în registrul naţionalităţii şi trebuie să se declare că la alegerile anterioare nu a fost candidatul altei naţionalităţi. În declaraţie mai trebuie să se angajeze la reprezentarea naţionalităţii, să declare că vorbeşte limba, cunoaşte cultura şi tradiţiile naţionalităţii pe care o va reprezenta.

Câţi candidaţi pot să recomand?
Un alegător de naţionalitate are posibilitatea să recomande mai mulţi candidaţi ai aceleaşi naţionalităţi. Dar îi poate recomanda doar pe acei candidaţi, care sunt înscrişi în acelaşi registru cu el. (Deci, un slovac nu poate recomanda un român. – n.r.)

Începând de când pot aduna recomandările candidaţii şi organizaţiile de desemnare?
Recomandările pot fi adunate începând din 25 august…
a) …până pe 8 septembrie pentru candidaţii la alegerile locale.
b) …până pe 9 septembrie pentru candidaţii pe listele teritoriale sau pe ţară.

Pe ce perioadă vor fi alese autoguvernările minoritare?
Diferit de anii anteriori, acum autoguvernările minoritare vor fi alese pentru o perioadă de 5 ani.

Cum vor fi alegerile locale, teritoriale şi pe ţară?
O noutate a alegerilor din 12 octombrie va fi că vor fi ţinute în aceeaşi zi toate alegerile, cele locale, cele teritoriale şi cele pe ţară. Vor fi alese în mod direct atât reprezentanţele judeţene (teritoriale) cât şi cele pe ţară, adică va dispărea sistemul de alegere prin electori.

În ce limbă este redactată fişa de votare?
Fişa va fi redactată în două limbi: în limba maghiară şi în limba naţionalităţii respective. 

Se poate vota prin corespondenţă?
Nu. Doar personal se poate vota.

Primesc sprijin financiar de la buget candidaţii la alegerile de autoguvernări minoritare?
Nu, în cazul alegerilor minoritare, nici candidaţii şi nici organizaţiile de desemnare nu primesc bani de la stat pentru cheltuielile de campanie electorală.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu