marți, 15 martie 2011

Politicianul Cristian Diaconescu, interesat de soarta românilor din Ungaria

Vineri, 11 martie, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria a primit vizita unei delegaţii a Uniunii Naţionale pentru Progresul României, condusă de preşedintele de onoare, Cristian Diaconescu. La întâlnire au luat parte membrii Prezidiului Uniunii Culturale, în frunte cu preşedintele dr. Ioan Ciotea, şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii româneşti din Jula. 
Cristian Diaconescu şi dr. Ioan Ciotea
Dincolo de aspectele culturale, etnice şi educaţionale, s-a discutat despre recensământul din Ungaria, care va avea loc în toamna acestui an şi la care este important ca membrii comunităţii româneşti din Ungaria să-şi asume identitatea etnică. Reprezentanţii Uniunii Culturale din Jula au expus şi detalii despre problemele românilor din Ungaria, pe care o reprezintă Autoguvernarea pe Ţară şi cele locale, constituirea acestora, faptul că s-au înfiinţat autoguvernări care nu au niciun fel de legătură cu interesele etnicilor români din această ţară.
Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a descris, pe scurt, situaţia Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi, de asemenea, o temă de discuţie a fost reprezentată de preconizata Lege a Cultelor care prevede, între altele, includerea celor cinci jurisdicţii ortodoxe din Ungaria în prima categorie de biserici, care cuprinde în special cele patru Biserici Istorice din Ungaria. Participanţii la discuţii au subliniat necesitatea ca Biserica Ortodoxă Română din Ungaria să facă parte din prima categorie de biserici.
Studiind manualele româneşti, la Liceul „N. Bălcescu" din Jula
O altă temă de discuţie a fost Liceului „Nicolae Bălcescu”, Cristian Diaconescu arătându-se foarte interesat de situaţia învăţământului românesc din Ungaria şi de alte probleme şi greutăţi cu care se confruntă comunitatea, îndemnându-i pe cei prezenţi să înainteze proiecte concrete spre România. Diaconescu a fost însoţit la Jula de o delegaţie din care au făcut parte: Gheorghe Pintea, preşedintele filialei Bihor a UNPR, Stanca Viki, vicepreşedintele UNPR, Dan Păcală, preşedintele filialei Oradea a UNPR, pr. Florin Buştean, pr. Călin Duşe, consilieri, jurnalişti, etc. După întâlnirea de la sediul UCRU, delegaţia română s-a deplasat la Catedrala „Sf. Nicolae” şi la Liceul „Bălcescu”.
Anca Butar
Delegaţia din România, alături de membrii Prezidiului UCRU şi Episcopul Siluan din Jula

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu