În urma şedinţei Adunării Generale a AŢRU din data de 14 martie, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria a redactat un nou comunicat în care consideră că prin deciziile luate de AŢRU se fac greşeli fatale pentru viitorul comunităţii româneşti.
Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU), ca una dintre organizaţiile de desemnare la alegerile minoritare din 2010 şi care are 10 deputaţi (din cei 25) în noua Autoguvernare pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), consideră o greşeală fatală pentru viitorul românilor din Ungaria decizia din 14 martie 2011 a Adunării generale a AŢRU referitoare la alegerea membrilor în Comisia de afaceri externe şi mass-media.
Adunarea generală a AŢRU, condusă de preşedintele Kreszta Traján, a ales ca preşedinte şi ca membri ai acestei comisii de specialitate trei persoane din Budapesta, care nu aparţin comunităţii româneşti din Ungaria şi a căror prezenţă abuzivă în autoguvernările româneşti de sector din Budapesta a fost semnalată de nenumărate ori atât de către UCRU cât şi de către comunitatea autohtonă românească din Budapesta. Toţi cei trei deputaţi au câştigat mandat la alegerile minoritare din octombrie 2010 fiind sprijiniţi de Asociaţia Română din Budapesta (ARB, preşedinte: Roxin Anna).
Reprezentanţii UCRU în Autoguvernarea pe Ţară consideră revoltătoare decizia votată în unanimitate de toţi deputaţii desemnaţi de Asociaţia pe Ţară pentru Reprezentarea Intereselor Românilor din Ungaria (AŢRIRU, preşedinte: Gulyás György, vicepreşedinte: Kreszta Traján) şi deputaţii din partea ARB.
Pe această cale, UCRU protestează contra tuturor acelor decizii luate de conducerea AŢRU, prin care legitimează etnobiznisul. Considerăm că pentru o funcţionare normală, pe viitor, AŢRU este obligată să-şi revizuiască şi să-şi retragă toate hotărârile care jignesc sentimentul naţional al românilor din Ungaria şi pun în pericol viitorul cultural şi lingvistic al acestei comunităţi.
Solicităm autorităţilor responsabile pentru problemele naţionalităţilor de la Budapesta să susţină strădaniile Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria pentru o viaţă publică românească curată şi cinstită în Ungaria şi să cerceteze responsabilitatea conducătorilor Autoguvernării Româneşti pe Ţară în răspândirea fenomenului etnobiznisului.
Jula, 15 martie 2011
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu