vineri, 8 aprilie 2011

Oficialii maghiari şocaţi că o delegaţie română le spune adevărul în faţă

Romanian Global News, Joi, 7 Aprilie 2011
Marţi, 5 aprilie a.c., o delegaţie a Comisiei pentru politică externă,condusă de preşedintele Titus Corlăţean, a efectuat o vizită oficială la Budapesta, la invitaţia Comisiei pentru politică externă din legislativul maghiar, vizita care a socat oficialii maghiari prin franchetea cu care delegatia romana a pus pe tapet promisiuni neonorate ale Budapestei, transmite Romanian Global News. 
In cadrul discutiilor atat Titus Corlăţean cat si restul delegatiei au solicitat ca lucrurile discutate anterior de autorităţile române cu partea ungară, restante de 15-17 ani, cu privire la minoritatea română din Ungaria, să fie onorate în perioada următoare, respectiv reprezentarea în Parlamentul ungar, educaţie corespunzătoare în limba maternă, eliminarea fenomenului de etno-business prin reprezentarea în autoguvernările din Ungaria a persoanelor cu identitate română atestată, recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria ca biserică istorică, amplasarea statuii mitropolitului Andrei Şaguna la Jula, etc.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României a atras atenţia asupra elementelor conţinute în legea privind ziua solidarităţii naţiunii maghiare, adoptate la 4 iunie 2010, precum şi asupra declaraţiilor politice publice la cel mai înalt nivel a liderilor unguri, care se constituie în încălcări a unor dispoziţii din Tratatul de bază bilateral, Memorandumul de înţelegere dintre Guvernul României şi cel al Ungariei privind legea referitoare la maghiarii care trăiesc în statele vecine, semnat de cei doi prim-miniştrii la 22 decembrie 2001 şi a altor tratate şi instrumente internaţionale în materia minorităţilor naţionale, respectiv competenţele statului înrudit (en. Kin-state) pe relaţia cu minoritatea înrudită, inclusiv principiile bunei vecinătăţi din Dreptul Internaţional Public.
Titus Corlăţean a argumentat diferenţele de fond dintre legea românească şi respectiv legea maghiară în materia acordării cetăţeniei şi a respins teza identităţii celor două legi invocată de partea ungară.
Senatorul român a solicitat înţelepciune politică şi reţinere în a mai recurge la declaraţii publice care să susţină concepte care încalcă atributele de suveranitate ale statului român astfel cum sunt definite în Constituţia României şi reglementările europene în materie.
Surse ale Romanian Global News din Ministerul de Externe de la Budapesta au declarat ca oficialii ungurii au ramas socati de continutul discutiilor cu delegatia din Romania si de tonul hotarat cu care li s-a adus aminte de promisiunile neonorate de-a lungul timpului.
Din delegaţia română au mai facut parte secretarul Comisiei pentru politică externă, Radu Cătălin Mardare, senatorii Raymond Luca şi Viorel Badea, Andras Levente Fekete Szabo, liderul grupului parlamentar UDMR din Senat, precum şi directorul general al Departamentului Relaţii Parlamentare Externe din Senat, Margareta Ionescu.
Programul vizitei a cuprins întâlniri la nivel parlamentar cu vicepreşedintele Adunării Naţionale, Janos Latorcai şi cu preşedintele Comisiei pentru politică externă a legislativului, Mihaly Balla.
La nivel guvernamental, oficialii români au avut discuţii cu secretarul de stat politic din ministerul afacerilor externe, Zsolt Nemeth.

3 comentarii:

 1. Atât de șocați sunt încât nu exista niciun ecou în presa ungurească, de altfel, nici în cea romanească. Corlateanu a făcut un voiaj turistic, a băut o cafeluță cu ceva oficiali de prin Budapesta, apoi a venit acasă și se laudă ce mare și tare a fost el. I-a băgat pă tăți ungurii în spaimă!

  RăspundețiȘtergere
 2. mda, trebuia sa vina betivescu sa se dea el mare !

  RăspundețiȘtergere
 3. Pai, mai inainte, Kurlatean sa respecte promisiunea romaneasca privind autonomia maghiarilor din Romania, promisiune asumata in 1918.
  Apai, sa permita arborarea insemnelor nationale maghiare in Romania, asa cum este permis in Ungaria.
  Doresc sa amintim d-lui Kurlatean faptul ca in Romania maghiarii sunt reprezentati in parlament in urma unor alegeri, si nu din oficiu. Cred ca echivalentul in Ungaria ar fi f. OK pt romani. propunem d-lui Kurlatean sa permita ampalasrea unor statui Nyirő si Wass, dupa aia putem discuta despre statuia lui Saguna, ucigasului de unguri. Apai, sa nu se mai profaneze in Romania cimitire militare si statui unguresti, sa ia exemplu de la orasul Szeged, care pe cheltuiala-i proprie a renovat monumentul soldatilor romani, care culmea, mai afiseaza si stema Romaniei. asa ceva in Romania ar fi de neconceput, la cat de marinimosi sunt veciniinostrii balcanici.

  RăspundețiȘtergere