vineri, 25 martie 2011

Az MRKSZ tiszta és tisztességes román közéletet akar Magyarországon


Az MROÖ Közgyűlésének március 14-ei ülését követően, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége új közleményt adott ki, melyben úgy véli, az MROÖ döntései fatális hibáikkal súlyos problémákat okoznak a román közösség jövőjére nézve.

A Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége (MRKSZ), mint a 2010-es kisebbségi választások egyik jelölő szervezete, és amelynek 10 képviselője van (a 25-ből) az új Magyarországi Románok Országos Önkormányzatában (MROÖ), úgy véli, fatális hiba a magyarországi román közösség jövőjére nézve a Külügyi és média bizottság tagjainak megválasztására vonatkozó MROÖ Közgyűlésének március 14-ei döntése.
A Kreszta Traján elnök által vezetett MROÖ Közgyűlése három olyan budapesti személyt választott e szakmai bizottság elnökének és tagjainak, akik nem tartoznak a magyarországi román közösséghez és, akiknek önkényes jelenlétét a budapesti kerületi román kisebbségi önkormányzatokban az MRKSZ és a budapesti őshonos román közösség is számtalanszor jelezte. Mindhárom képviselő mandátumot szerzett a 2010-es kisebbségi választáson a Budapesti Román Egyesület támogatásával (BRE, elnök: Roxin Anna).
Az MRKSZ képviselői az országos önkormányzatban felháborítónak tartják azt a döntést, amit egyhangúlag megszavazott a Magyarországi Románok Érdekképviseleti Egyesülete által jelölt összes képviselő (MRÉE, elnök: Gulyás György, alelnök: Kreszta Traján) és a BRE képviselői.
Ezúton, az MRKSZ tiltakozik a MROÖ vezetésének minden olyan döntése ellen, amely törvényesíti az etnobizniszt. Úgy véljük, hogy a normális működéshez, a jövőben az MROÖ köteles felülértékelni és visszavonni minden olyan határozatát, amely sérti a magyarországi románok nemzeti érzületét és veszélyezteti e közösség kulturális és nyelvi jövőjét.
Kérjük a budapesti nemzetiségekért felelős hatóságoktól, hogy támogassa a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségének törekvéseit egy tiszta és tisztességes román közélet érdekében és vizsgálja meg az Országos Román Önkormányzat vezetőinek felelősségét az etnobiznisz jelenségének elterjedésében.

Gyula, 2011. március 15.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu