marți, 15 martie 2011

Critică dură din partea ombudsmanului minorităţilor

Ombudsmanul minorităţilor din Ungaria a declarat vinerea trecută la Budapesta că noua schemă a Constituţiei ungare, prezentată publicului, va destitui credibilitatea sistemului de reprezentare şi politicii de naţionalitate a Ungariei. Ombudsmanul a numit ca „obrăznicie” faptul că legislaţia vrea să omită din noua Constitituţie drepturile minorităţilor.
Pentru a protesta faţă de situaţia care ar dezavantaja naţionalităţile din Ungaria, ombudsmanul, împreună cu preşedinţii autoguvernărilor pe ţară ale minorităţilor, au elaborat o declaraţie comună în care solicită o politică a naţionalităţilor mai eficace. Iată cele 12 puncte:

Pentru o politică eficace a naţionalităţilor

1. Vrem protejarea drepturilor, păstrarea şi asigurarea funcţionării instituţiilor noastre ca minorităţi naţionale şi etnice recunoscute în Legea fundamentală ca elemente ale statului.
2. Stabilirea şi garantarea în Constituţia nouă a drepturilor noastre fundamentale minoritare culturale, de limbă şi autoguvernamentale.
3. Păstrarea independenţei comisarului parlamentar pentru drepturile minorităţilor naţionale şi etnice.
4. Rezolvarea reprezentării parlamentare a minorităţilor naţionale şi etnice.
5. Crearea unei legi noi pentru minorităţi, în vederea desăvârşirii autonomiei culturale minoritare.
6. Exercitarea drepturilor pentru cultivarea culturii, tradiţiilor noastre şi construirea sistemului instituţional necesar pentru acesta.
7. Păstrarea grădiniţelor, şcolilor noastre, dezvoltarea educaţiei şi învăţământului minoritar.
8. Folosirea în mod liber a limbii materne, oprirea asimilării lingvistice.
9. Întărirea autoguvernărilor minoritare locale, teritoriale şi pe ţară, ca valori fundamentale ale modelului autonomiei din Ungaria, exercitarea drepturilor privitor la soluţionarea în mod independent a cauzelor comune de susţinere de instituţii, de reprezentanţă şi minoritare, şi asigurarea condiţiilor calculabile necesare pentru funcţionarea eficace a acestora.
10. Modificând concepţional reglementarea drepturilor electorale, excluderea şansei ca cei care nu aparţin unei comunităţi minoritare să nu poată înfiinţa autoguvernări minoritare.
11. Restabilirea mandatului preferenţial în autoguvernările locale pentru asigurarea mai eficace a intereselor minoritare.
12. Convieţuire paşnică între societatea majoritară şi minoritară, recunoaşterea reală a tratamentului egal şi a şanselor egale.

(Invitatul emisiunii „Egyenes beszéd" de la ATV din 11 martie a fost ombudsmanul Kállai Ernő. Discuţia o puteţi vedea aici.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu