miercuri, 16 martie 2011

Distincţia oraşului Jula pentru Ştefan Oroian

Cu ocazia zilei de 15 Martie, sărbătoarea naţională a maghiarilor, Primăria oraşului Jula a înmânat premii festive unor personalităţi de seamă. Distincţia „Pentru cultura oraşului Jula” a fost înmânată artistului plastic de origine română, Ştefan Oroian.

 

 

Ştefan al nostru este, însă, un suflet răsăritean, mai apropiat într-un fel de Malevici. Ca şi acesta, Oroian crede că geometria poate fi sensibilizată şi încărcată cu forţă emotivă. Forţa expresivă a culorilor îl fereşte pe Ştefan Oroian de a aluneca într-un simplu decorativism agreabil. Dispuse în zone geometrizante, tranşant delimitate, culorile lui Oroian sunt uşoare şi diafane, dar tonice prin căldura pe care o degajă. El exprimă o relaţie umană cu spaţiul infinit, o relaţie care presupune mişcare. Spre deosebire de Mondrian, care a repudiat-o, Ştefan Oroian introduce adesea în compoziţiile sale linia curbă, pentru a sugera mişcarea universală…”, spune despre artistul plastic julan criticul de artă Horia Medeleanu din Arad.

Ştefan Oroian

Ştefan Oroian este membru al Prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria. Pe această cale îl felicităm şi noi pe Maestrul Ştefan Oroian.

 






 

Un comentariu:

  1. Jó volna valakinek összefogni a hazai románságot és megnézni a kiállítást

    RăspundețiȘtergere