marți, 1 martie 2011

Ombudsman: indokolatlan a kisebbségi választási aktivitás ilyen mértékű növekedése

Akár örvendetes is lehetne, hogy mintegy 13 százalékkal nőtt a települési kisebbségi önkormányzatok száma, de más megvilágításba helyezi ezt a tényt, hogy a kisebbségi közösségek is indokolatlannak nevezik a választói aktivitás ilyen mértékű növekedését - mondta az október 3.-i önkormányzati választásokról, illetve a területi és az országos kisebbségi önkormányzati képviselők 2011. január 9-i választásáról szóló jelentését ismertetve kedden a parlamentben a kisebbségi biztos.

Kállai Ernő hozzátette, hogy a kisebbségek megítélése szerint a megválasztott önkormányzatok egy része nem tekinthető a kisebbségi önigazgatás valós szervének.
Kijelentette, nem lehet azt állítani, hogy a választás teljes egészét a visszaélések jellemezték volna, de a népszámlálási adatokat alapul vevő vizsgálatuk kimutatta, hogy a megalakult kisebbségi önkormányzatok 8,6 százaléka esetében kérdéses, hogy valóban a településen élnek-e az adott kisebbséghez tartozók.
Súlyos problémának nevezte, hogy ezek az önkormányzatok azoktól a képviseleti szervektől vehetik el az állami támogatás egy részét, amelyek valóban a kisebbségi közügyek ellátására jöttek létre.
Hangsúlyozta, hogy az "álkisebbségi" önkormányzatok közvetve hitelteleníthetik azoknak a munkáját, akik megbízatásukat ténylegesen saját közösségük érdekében látják el.
Azt mondta, hogy a kiskapuk bezárása érdekében semmi sem történt. Elmondta, hogy a politikai döntéshozóktól nem kapott érdemi visszajelzéseket ez irányú javaslataira.
Közölte: a visszaéléseket segítheti elő, hogy bárki, egy írásos nyilatkozatot követően jogosulttá válik a kisebbségi választói jegyzékbe való bekerülésre. A biztos szavai szerint becsülni sem lehet, hogy a kisebbségi választói jegyzékbe vett 228 ezer 38 főből hányan tartoztak valóban kisebbségekhez.
A jelöltállításról azt mondta, hogy a jelölő szervezetek bizonyos esetekben meg tudták akadályozni az álkisebbségi önkormányzatok felállítását.
Indokoltnak tartotta fenntartani azt a szabályozást, hogy a pártok ne állítsanak listát a kisebbségi önkormányzati választásokon.

Forrás: MTI

3 comentarii:

  1. Ebben az országban senkit sem érdekel az Ombudsmani jelentés.Sőt olyan világot élünk, hogy egyes személyek burkoltan támogatják az etnobizznist és megpróbálják a megfélemlítés módszereivel e bizzniss elleni megszólalókat elhallgattatni. Én ezennel hátat fordítok a nemzetiségemnek, ŐK is ezt akarják.Hiszen egy problémával kevesebbet kell megoldani, derék kormányunknak.Köszönöm Nektek!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Unde sunteti Romanii din Ungaria? Nu vedeti ce fac unii din voi? Nu vad parerea voastra? De ce taceti?? V-ati speriat?

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim: Problema este ca nu doar romanii din Ungaria asista tacit la astfel de rapoarte guvernamentale, ci toate minoritatile. Toti tac si ciulesc.

    RăspundețiȘtergere